Twee op drie gemeenten vragen Vlaamse subsidie voor lokale fietsinvestering via Kopenhagenplan

Publicatiedatum

Auteur

Tom Volckaert

Deel dit artikel

Tot 15 oktober 2022 hadden de lokale besturen tijd om in te tekenen op de Vlaamse subsidies voor lokale fietsinfrastructuur via het Kopenhagenplan. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers had hiervoor 150 miljoen euro voorzien. Vlaams Martine Fournier, Vlaams Parlementslid voor cd&v, vroeg hoeveel gemeenten dossiers hadden ingediend en wanneer ze de resultaten zullen ontvangen.

In totaal hebben 218 van de 300 lokale besturen samen 1278 projecten ingediend. Dat betekent dus dat meer dan 2 op 3 van de gemeenten deelnemen aan zijn initiatief. Somers belooft dat alle dossiers nog voor de kerstvakantie beoordeeld zullen worden. Zo krijgen de ingediende lokale besturen ten laatste volgende week zicht op het finale bedrag dat ze toegekend krijgen.

Naast de lokale besturen konden ook de provincies dossiers indienen voor een totaal bedrag van 45 miljoen euro van de middelen. Alle Vlaamse provincies hebben samen 230 dossiers ingediend voor lokale wegen. Zij zullen ook voor het eind van het jaar meer nieuws hebben over de goedgekeurde projecten.

Martine Fournier vraagt dat alle middelen ook effectief zullen geïnvesteerd worden in de lokale besturen. “Als er daarnaast ook nog middelen over zijn, moeten die ingezet worden voor het fietsbeleid in Vlaanderen”, besluit Fournier.

Nieuws

Opstart complex project N8 is niet wat stakeholders vragen

Vrijdag besliste de Vlaamse Regering om een complex project op te starten voor de optimalisatie van de verbinding Ieper-Veurne. De eigenlijke focus is het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de zogenaamde “zone 4” (vanaf de kruising van de N8 met de Kruisboomstraat in Vleteren zuidwaarts tot en met het kruispunt N38/N8).

Een op de vijf voertuigen te laat voor autokeuring

In  2021 was iets meer dan één op de vijf bestuurders (22, 7 procent) te laat voor de keuring van zijn voertuig. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van 2020 (15,5 procent) en 2019 (17,2 procent). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Martine Fournier (CD&V) heeft opgevraagd. Dat bestuurdes vanaf 1 augustus opnieuw overal zonder afspraak naar de keuring kunnen, is volgens CD&V een goede zaak. "Een goede maatregel, want de situatie werd onhoudbaar", klinkt het.