UPDATE/ Ondertussen werden de regels voor deelfietsen versoepeld.

OORSPRONKELIJKE TEKST

In  het Vlaams Parlement werd op donderdag 30 april 2020 gediscussieerd over de gevolgen van de coronamaatregelen op het openbaar vervoer in Vlaanderen. Martine Fournier vroeg de minister hoe het zat met de deelfietsen. CD&V vindt dat deelfietsen niet kunnen verbannen worden in deze coronatijd. Ook nu moeten we durven inzetten op fietsverkeer. Deelfietsen kunnen voor Fournier zeker een rol kunnen spelen mits de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. De minister bevestigde dit voorstel en zal werken aan een betere promotie van deelfietsen.

Bekijk de commissievergadering hieronder:

Na de vergadering verstuurde Belga volgende bericht:

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn is klaar voor meer passagiers vanaf 4 mei. Dat verzekerde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters donderdag in het Vlaams parlement. Tegelijkertijd wil ze ook inzetten op andere vervoersmodi: Peeters werkt samen met de Stichting Verkeerskunde aan een campagne om het gebruik van fietsen, deelfietsen en andere deelsystemen meer "in the picture" te zetten.

Vanaf volgende week maandag zullen wellicht heel wat meer mensen terug het openbaar vervoer nemen. Op 4 mei gaat de eerste fase van de exitstrategie uit de coronalockdown immers in, waardoor veel werknemers mits de nodige maatregelen rond hygiëne en sociale afstand terug aan de slag kunnen op de werkvloer.

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn is "ten volle voorbereid" op die heropstart, antwoordde bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) donderdag op een vraag van Martine Fournier (CD&V) in de commissie Mobiliteit. De normale dienstverlening keert vanaf maandag terug, en vandaag zijn 25.000 mondmaskers geleverd, zei Peeters. Die worden nu snel verdeeld aan het personeel. De Lijn verwacht vanaf 4 mei overigens nog niet meteen een enorme toestroom, omdat de focus op telewerk en essentiële verplaatsingen voorlopig van kracht blijft.

Toch wil Peeters de Vlaming ook richting deelfietsen en andere deelsystemen sturen. "We willen dat zeker aanmoedigen", zei ze. De administratie werkt samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan een "uitgebreide campagne gericht op het gebruik van fietsen in woon-werk en woon-schoolverkeer", waarbij ook deelsystemen "in the picture" komen, klonk het.

De minister zat al samen met Blue-bike, dat deelfietsen aanbiedt aan de meeste grote treinstations, om te bekijken hoe er eventueel extra maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding van het coronavirus te vermijden, al zou het risico relatief beperkt zijn. Blue-bikes worden bijvoorbeeld gemiddeld één keer per dag uitgeleend, gemiddeld voor acht uur lang, klonk het. Desalniettemin zullen Blue-bike en andere uitleenautomaten vanaf 11 mei alles dagelijks ontsmetten, verzekerde Peeters.