Tot 15 oktober 2022 hadden de lokale besturen tijd om in te tekenen op de Vlaamse subsidies voor lokale fietsinfrastructuur via het Kopenhagenplan. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers had hiervoor 150 miljoen euro voorzien. Vlaams Martine Fournier, Vlaams Parlementslid voor cd&v, vroeg hoeveel gemeenten dossiers hadden ingediend en wanneer ze de resultaten zullen ontvangen.

 

In totaal hebben 218 van de 300 lokale besturen samen 1278 projecten ingediend. Dat betekent dus dat meer dan 2 op 3 van de gemeenten deelnemen aan zijn initiatief. Somers belooft dat alle dossiers nog voor de kerstvakantie beoordeeld zullen worden. Zo krijgen de ingediende lokale besturen ten laatste volgende week zicht op het finale bedrag dat ze toegekend krijgen.

 

Naast de lokale besturen konden ook de provincies dossiers indienen voor een totaal bedrag van 45 miljoen euro van de middelen. Alle Vlaamse provincies hebben samen 230 dossiers ingediend voor lokale wegen. Zij zullen ook voor het eind van het jaar meer nieuws hebben over de goedgekeurde projecten.

 

Martine Fournier vraagt dat alle middelen ook effectief zullen geïnvesteerd worden in de lokale besturen. “Als er daarnaast ook nog middelen over zijn, moeten die ingezet worden voor het fietsbeleid in Vlaanderen”, besluit Fournier.