Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier vernam vandaag in het Vlaams Parlement dat de parking van Mannekensvere vanaf 1 februari ’s nachts wordt gesloten en de parking van Jabbeke krijgt ’s nachts tijdelijk terug bewaking tot Westkerke in orde is. Daarna zal Jabbeke ook ’s nachts gesloten zijn. Deze beslissingen vloeien voort uit een overleg tussen minister Weyts en gouverneur Decaluwé.

 

Sinds 1 januari 2017 heeft de minister van Mobiliteit, Ben Weyts, de privébewaking op de vrachtwagenparkings van Drongen, Jabbeke en Mannekensvere stopgezet. Verschillende organisatie vroegen om de bewaking terug te activeren. De West-Vlaamse gouverneur liet begin deze week weten dat er een vergadering had plaatsgevonden en dat wellicht snel een eindbeslissing ging genomen worden.

 

Vandaag vroeg Martine Fournier in het Vlaams Parlement aan minister Weyts naar de beslissing. Hij antwoordde een verschil te maken tussen kort en lang parkeren met de volgende locaties en gevolgen:

 

  • LANG PARKEREN: WESTKERKE

Tegen eind april 2017 zal de parking uitgerust zijn met ANPR-camera’s en een volledige omheining. De parking zal dan terug opengaan en als overnachtingsplaats kunnen worden gebruikt.

  • KORT PARKEREN: MANNEKENSVERE

Vanaf 1 februari wordt de parking in Mannekensvere ’s nachts afgesloten voor vrachtwagens. De parking is enkel nog te gebruiken voor kort parkeren overdag.

  • KORT PARKEREN: JABBEKE

Vanaf 1 februari is er ’s nachts terug bewaking op de parking. Dit zal gebeuren door een privéfirma en zal eindigen bij de opening van Westkerke. Dan zal de parking ook ’s nachts gesloten worden zoals in Mannekensvere.

Wat er met Drongen zal gebeuren is nog niet definitief afgeklopt, maar volgt na overleg met de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Er is wel al tweemaal 5 miljoen euro vrijgemaakt in 2017 en 2018 voor de nodige investeringen in veiligheid.

 

Martine Fournier is tevreden met de oplossing. Eerst en vooral zal de inklimming van vluchtelingen worden tegengegaan, want dat gebeurde vooral ’s nachts als er geen controle was. Daarnaast zullen er met de opening van Westkerke terug meer parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor onze vrachtwagensector.

 

Meer info: http://www.focus-wtv.be/nieuws/autosnelwegparkings-beter-beveiligd-en-niet-altijd-meer-open