Een regionaal overslagcentrum is haalbaar voor het kanaal Bossuit-Kortrijk

10-12-2016

De ontwikkeling van het kanaal Bossuit-Kortrijk is volop bezig. Begin 2016 liet minister Weyts weten dat tegen het eind van het jaar meer duidelijkheid zou zijn over het kanaal en dat lijkt te lukken. Een eerste studieresultaat is duidelijk: “Een regionaal overslagcentrum is mogelijk langs het kanaal Bossuit-Kortrijk.”

Voor de ontwikkeling van het kanaal Bossuit-Kortrijk waren twee studies besteld. Een eerste vanuit de Vlaamse Overheid over de opwaardering van het kanaal, het te volgen traject en de procedure. Deze studie werd uitgevoerd door THV Sweco-Arcadis. De resultaten hiervan zullen in de komende weken bekend worden gemaakt. De raming van de werken is 75 miljoen euro en de studiekost is 10% van het totale bedrag. Dit zijn uiteraard enkel richtcijfers, want het project is nog maar in preliminaire conceptfase.

Een tweede studie werd uitgevoerd door Leiedal en ging over de haalbaarheid van de inplanting van een regionaal overslagcentrum (ROC) langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Een overslagcentrum is een logistiek knooppunt waar vrachtvervoer over de weg,  het water en eventueel het spoor samen komen. Het resultaat van die studie is duidelijk en toont aan dat een ROC haalbaar is. Dit antwoordde minister Weyts op een schriftelijke vraag van Martine Fournier.

Fournier is tevreden: “De ontwikkeling van een overslagcentrum zal een positief effect hebben op de economische ontwikkeling en het werkaanbod in onze streek. De realisatie van het kanaal Bossuit-Kortrijk was al een sterk project, maar zal nu nog veel meer betekenen voor onze regio.”