Martine Fournier vroeg samen met haar collega's aan minister Peeters extra middelen voor het fietsfonds.

Je kan de vraag en het antwoord lezen of herbekijken op:

https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissievergaderingen/1635580/verslag/1638482 

Het Laatste Nieuws bracht dit bericht op:

https://www.hln.be/binnenland/cdenv-en-n-va-vragen-meer-geld-voor-fietsfonds~ad6424a1/

Belga maakte eveneens een bericht op en dat lees je hieronder: 

BRUSSEL 19/05 18:36 (BELGA) 
CD&V en N-VA vragen minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) om meer geld voor het Fietsfonds. Dat bleek donderdag in het Vlaams Parlement.
Het Fietsfonds wordt deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en deels door de provincies. Gemeenten kunnen het geld gebruiken voor het verbeteren of aanleggen van hun fietsinfrastructuur. Het budget werd vorig jaar opgetrokken van 10 naar 15 miljoen euro per jaar.
Verschillende provincies trekken nu echter aan de alarmbel omdat er bijzonder veel projecten binnenstromen van de gemeenten. De provincie Antwerpen schreef haar lokale besturen al aan. "Tot op heden is de minister nog niet bereid gevonden het Vlaams budget verder te verhogen, zodat alle dossiers betaald kunnen worden", waarschuwde gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).
Minister Peeters kreeg donderdag uit verschillende fracties de vraag om het Fietsfonds beter te spijzen, eventueel met middelen uit het Kopenhagenfonds. Vlaanderen legt met dat fonds 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren in fietsinfrastructuur aan de eigen wegen. Het heeft een budget van 150 miljoen euro. Dat geld van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wordt echter pas na de zomer toegekend.
"De dossiers liggen klaar bij de provincies, ze kunnen zo uitgevoerd worden", zei Martine Fournier van CD&V. "Ga aankloppen bij minister Somers om nu extra budgetten vrij te maken en niet in september."
"De provincies staan klaar", zei ook Marius Meremans van N-VA. "Het is acuut, het zou fijn zijn mocht er extra budget naar hen gaan."
Volgens Peeters moet het Kopenhagenplan echter gerespecteerd worden. "Goede afspraken maken goede vrienden", zei ze. "Als we nu geld nemen van het Kopenhagenfonds, moeten we later tegen gemeenten zeggen dat ze te laat komen." De minister is wel bereid om in het najaar te bekijken wat er overblijft van het Kopenhagenfonds.
"Men geeft het u op een plateau, allemaal mooie projecten die kunnen worden uitgevoerd", reageerde Annick Lambrecht van Vooruit. Ze wees erop dat Peeters heeft uitgepakt met 300 miljoen euro voor de fietsinfrastructuur dit jaar. "Ik vraag dus gewoon aan u dat u uit die grote pot van meer dan 300 miljoen euro 10 miljoen euro zou halen om aan 25 miljoen euro voor de provincies te komen."
"Ik betreur dat u, wetende dat de middelen zullen komen, nog geen oplossing vindt en wilt wachten tot september", zei Stijn Bex van Groen. "Dat zorgt nu voor heel veel onduidelijkheid op het terrein. Ik ben geen begrotingsspecialist, maar als die middelen allebei in uw portefeuille zouden zitten, dan zou u gemakkelijker met budgetten kunnen schuiven binnen uw portefeuille, dan was dit allang geregeld. Ik roep u op om dat snel te doen en geen vier maanden te verliezen."